V obchodě si zakoupíme balení sušených sójových kostek, Provensálské koření, zeleninu dle chuti a můžeme začít kouzlit. Jedna z možných variant je zde.
Co potřebujeme:
-
200 g sójových kostek
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
2 mrkve
-
kousek celeru
-
půl sáčku mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
-
olej
-
sůl
-
lžička papriky
-
lžička Provensálského koření
Nejdříve si dle návodu na sáčku připravíme sójové kostky. Do dvou litrů vařící se osolené vody s oloupanou cibulí, stroužkem česneku a lžičkou Provensálského koření nasypeme 200 g sójových kostek. Povaříme je v otevřeném hrnci 10 – 15 minut. Vodu slijeme a dáme se do přípravy zeleniny.
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Když začíná zlátnout, přidáme nakrájené dvě mrkve a celer, osolíme, zalijeme vodou a pod pokličkou pozvolna, s občasným zamícháním, vaříme. Po 5 minutách přisypeme mraženou zeleninu s nadrobno nakrájeným stroužkem česneku a lžičkou papriky. Vaříme společně s mrkví a celerem 10 minut. Ke konci přimícháme sójové kostky. Jako příloha se k zeleninové směsi se sójovými kostkami hodí vařené brambory s máslem, které můžeme posypat petrželkou nebo kolečky pórku.
Z Wikipedie se dočítáme, že název sója vznikl podle japonského slova „šóju“, což znamená sójová omáčka. Původ má sója v severní a střední Číně. Pěstuje se na plantážích v teplých oblastech, například v USA, Indii, Číně, Brazílii, Argentině, Kanadě. Dorůstá do výšky 1 – 1,5 m. Může mít až 400 lusků o délce 2 – 7 cm, které obsahují 1 – 5 semen. Je bohatá na bílkoviny, obsahuje jich až 35 %. Je oblíbená ve vegetariánské a veganské stravě. Používá se nejen v potravinářství pro výrobu sójového mléka, tofu, oleje, omáček, ale také pro výrobu bionafty a v kosmetice pro výrobu mýdel a jiných kosmetických přípravků.
Dobré je kupovat zdravou bio sóju, abychom měli jistotu, že nebude geneticky modifikovaná a průmyslově zpracovaná.