Práce v kuchyni je velmi náročná. Ačkoliv to tak pro mnohé nevypadá, člověk stojí celý den na nohou, musí neustále myslet na tisíc věcí a ještě by u toho měl vypadat dobře. Když se mu pak vrátí talíř s jídlem, protože hostovi se nelíbí, jak je naservírované, má chuť s touto prací každý seknout. Kuchařina je krev, pot a mnohdy i slzy. Ačkoliv se hodně lidí v poslední době ke gastronomii všeobecně staví už trochu jinak než dříve, stále se najdou restaurace, kde je kuchař spíše otrokem, než tím, koho jeho práce baví a dělá ji rád.
Pokud jste jedním z těch, kteří mají to štěstí a vaření je baví, naplňuje a pracuje v restauraci, kde má úžasné hosty, pak jste šťastný člověk. Jestliže do toho ještě vaříte taková jídla, která vás naplňují a navíc slibují výborný gastronomický zážitek, pak jsou šťastní i lidé, kteří se k vám chodí najíst. A jelikož je takováto restaurace většinou vyhlášená, musí to v ní i nějak vypadat. Určitě je zařízená v nějakém stylu, číšníci chodí ve stejnokrojích a hosté se tam cítí opravdu dobře. A ačkoliv je do kuchyně ve většině restaurací zavřené, i za těmito dveřmi by měl být pořádek a stylově oblečení kuchaři.
Proto má každý kuchař svůj oblíbený úbor, kterému se říká rondon. Pánský i dámský rondon může mít mnoho podob. Může se lišit v barvách, střihu, nášivkách nebo počtech knoflíků. A nenechte se zmýlit, rondon nemusí mít pouze šéfkuchař. Kromě toho, že vypadá dobře, navíc zajišťuje kuchaři ochranu před popálením, pokapáním a podobně. Je to vlastně takový pracovní úbor jako u ostatních povolání. Ženy i muži v něm však v kuchyni vypadají mnohem majestátněji, než když na sobě mají vytahané tričko a obyčejnou zástěru. Pokud má navíc host možnost nahlédnout alespoň na vteřinku do kuchyně, vidí, že mu jídlo připravují opravu lidé, kteří svou práci berou vážně.
Pokud jste tedy kuchař či kuchařka a svůj rondon ještě nemáte, je na čase si ho pořídit.